Cum ar trebui sa arate caca bebelusului?

Scaunul bebelusul are atatea nuante si consistente incat nici macar cei mai expeimentati dintre parinti nu le-au vazut pe toate. Ghidul foto de mai jos va ajuta sa va faceti o idee daca bebelusul face caca normal, cum ar trebui sa arate cand bea lapte de mami, lapte formula, cand este constipat, are diaree sau ati facut trecerea la solide. 
Atentie! Unei mamici cu bebelus alimentat cu lapte formula i se va parea probabil ca bebelusul alimentat la san are diaree.
Ca regula generala, daca observati ceva neobisnuit, cel mai sigur consultati doctorul!

Atentie! pozele contin imagini preluate din realitate!


Meconium - apare in primele zile de la nastere, este alcatuit din lichid amniotic, mucus, celule epitelice, substante ingerate in uter
culoare: negru-verzui
miros: inodor 
consistenta: lipicioasa

Caca de tranzit
Cand bebelusul are 2-4 zile, caca se deschide la culoare (spre un verde army) si pierde din consistenta lipicioasa. Acest scaun indica trecerea la lapte de mama sau formula si ne arata ca tractul intestinal este in regula.

Bebelus alimentat cu lapte de mama sanatos
culoare: Daca bebelusul este alimentat exclusiv la san, culoarea va fi galben - usor verzui, consistenta cremoasa. Este suficient de lichid incat sa semene cu diareea.
consistenta: mustar de Dijon amestecat cu branza cottage si presarat cu seminte
miros: nu este neplacut

! Daca observati mult verde deschis, inseamna ca nu tineti copilul suficient la un san si mananca mult lapte de hidratare si prea putin din cel pentru hranire. Pentru a remedia situatia, incepeti alaptarea cu sanul cu care ati incheiat-o pe precedenta.

Bebelus alimentat cu lapte praf/formula
culoare: in spectru maro - maro/galbui, maro mediu, maro/verzui
consistenta: unt de arahide
miros: usor de recunoscut; pregnanta intre lapte de mama si hrana solida.
 

Supliment de fier
Atunci cand bebelusul primeste supliment de fier, caca poate lua o culoara verzui inchisa sau chiar neagra. Nu se intampla intotdeauna!

ATENTIE! Daca bebelusul are caca negru, dar nu ia supliment de fier, chemati DOCTORUL, deoarece este posibil sa fie melena sau sange digerat!


Bebelus alimentat cu hrana solida
Odata inceputa alimentatia cu hrana solida - cereal de orez, banane piure, etc - veti observa imediat o schimbare, mai ales daca alimentatia fusese exclusiv la san.
culoare: maro sau maro inchis
consistenta: mai gros decat untul de arahide, dar tot cremos
miros: mai pregnant


Mancare solida partial digerata
Ocazional, caca bebelusului poate contine bucati de mancare sau poate fi colorat intr-o multitudine de culori. Portocaliu poate sugera morcovi, albastru - coacaze, verde - spanac, etc. Fiti fara grija! Acest lucru se intampla cand hrana este partial digerata sau trece prea repede prin intestine pentru a se descompune complet. Se mai intampla si atunci cand bebelusul mananca mult acelasi tip de mancare sau nu mesteca totul inainte sa inghita.

Chemati doctorul in se intampla frecvent sa gasiti hrana nedigerata in caca, pentru a verifica daca intestinele bebelusului absorb corespunzator substante nutritive si mancare.
 


Diaree
culoare: galbena, verde sau maro
consistenta: La bebelusi, diareea este foarte curgatoare si pare mai mult apoasa decat solida. Poate curge sau "exploda" din scutec.
Diareea poate fi semn de infectie sau de alergie si daca o lasi netratata pentru mai mult timp, poate conduce la deshidratare.

Cheama DOCTORUL, daca bebelusul de trei luni sau mai mic are mai mult de doua sau trei scutece cu diaree, urme de mucus sau de sange.
 
Constipatie
Daca bebelusul are caca tare si arata ca niste pietricele, este probabil constipat. Bebelusul prezinta disconfort in timpul defecarii si caca poate fi deasemenea patat cu sange din cauza anusului iritat.
Unul sau doua scutece cu constipatie nu ridica probleme, dar daca numarul lor creste la trei sau mai multe sau daca prezinta urme de sange, sunati doctorul. Constipatia apare indeosebi la bebelusii carora li s-a introdus mancarea solida, sau este un semn de sensibilitate la proteine din lapte sau soia, sau sau intoleranta la un ingredient din lapte sau formula.
Doctorul va poate recomanda sa ii dati bebelusului apa, suc de pere sau de prune.


Caca cu mucus
Scutecul bebelusului pare subtiat? Caca verzuliu cu urme lucioase prezinta mucus.Acesta apare in special daca bebelusul saliveaza, deoarece mucusul din saliva ramane adesea nedigerat. Daca este insotit de alte simptome sau daca apare mai mult de doua zile la rand, luati legatura cu doctorul pentru mai multa siguranta.

Caca cu sange
Uneori in caca bebelusului sangele poate aparea rosu aprins si uneori poate fi negru (atunci cand este digerat).
Sangele rosu aprins poate aparea din mai multe motive. Sunati DOCTORUL daca observati urmatoarele:
* caca normal murdarit cu sange rosu, care poate fi adesea semn de alergie la proteina din lapte (vezi poza).
* caca constipat cu urme de sange rosu, care poate fi semn de rupturi anale sau de hemoroizi.
* diaree amestecata cu sange rosu, care poate indica infectie bacteriana.
Sangele negru apare in scutec de regula ca niste fulgi negri sau seminte de susan, atunci cand bebelusul este alaptat la san si inghite sange din mameloanele ranite si sangeroase ale mamei. Mamica trebuie sa aiba grija de ea, dar nu reprezinta un pericol pentru bebelus. Totusi, trebuie sa luati legatura cu DOCTORUL ca sa va asigurati ca nu este vorba despre ceva mai serios, cum ar fi o sangerare a intestinelor bebelusului.

20 de comentarii:

Anonim spunea...

Hello to all, how is everything, I think every one is getting more from this web site, and your views are good in support
of new users.
My page :: latest liverpool transfer news and speculation

Anonim spunea...

utile informatii,multumesc! ma speriasem ca in scaunul bebelui meu apare si mucus...bebele saliveaza mult:)
informtii utile si naturiste ga
siti si pe site-ul meu: www.infoleac.ro

Anonim spunea...

Nu am înțeles ce inseamna mucus, daca poate sa mi spună cineva!!!

Anonim spunea...

La descrierea de mai sus la caca cu mucus,fata mea nu are alte simptome da face cu mucus de aproape o sapt.pediatrul spune ca poate fi de la.dintisori are gingia umflata.nu stiu ce sa mai cred

Anonim spunea...

bebita mea are o luna si o saptamana. de vre-o 2 saptamani nu face kaka singura, ci doar cu ajutor, supoz. cu glicerina. kakuta e foarte, foarte cleioasa, si cred ca din cauza asta greu o da afara. care ar putea fi cauza acestei consistente cleioase? Copilul e alimentat exclusiv la san.

Anonim spunea...

copilul meu face altfel... nu seamana cu nici o poza... e maro verzui cu mucus si miroase ffff urat... face asa de cand l.am nascut dar mai are zile si cand face normal(galben mustar)

Anonim spunea...

Am si eu o fetita de 3 luni si de doua zile face caca de 4 ori pe zi si cam moale oare sa fie diarie?

Unknown spunea...

Baitelu meu gace caca bobitata cu mucus deacum o saptamina spunetim este ceva normal.are 2luni jumate.

Unknown spunea...

Am un băiețel de 6 luni jumătate și astazi a făcut de vreo 3 ori pana acum caca moale apos și se întindea pe spate a murdărit 3 bodyuri inclusiv cearceaful. Nu am mai avut pana acum asa el a mai făcut scaune moi de îi ieșeau din pampers dar ca nu asa de dese și apoase precizez ca ieri mi.a făcut puțin rosu in gat și mi.a prescris medicul de fam nurofen și sumetrolim poate fi de la ele? Mănâncă și se comporta normal

Unknown spunea...

Exista posibilitatea sa fie de la sumetrolim,a mea a facut alergie,ia iesit numai bubite iritatie rosie pe piele,si am renuntat imediat.

Unknown spunea...

Am o fetita de 7 sapt si de 2 zile face caca foarte subtire si in rima zi a facut de 3 ori iar noaptea o data si astazi de 2 ori este agitata si nervoasa in rest nu are nmk nu vomita,nu are temp,de mankat mananka de la ce sa fie

Unknown spunea...

A facut de doua ori caca pot sa zic normal numai ca are în caca niste firișoare negre ca sa i zic asa , posibil sa fie viermișori sau nu știu ce ar putea fii (nu se misca ) asa ma poate ajuta cineva , iau antibiotic si probiotic , alimentația in mod normal o fac la san ,dar de 3 zile îi ofer formula ,am administrat si san o data sau 2 ori pe zi fiindcă plângea si nu puteam să-l potolesc.

Anonim spunea...

MAMA MEA ARE DIAREE, A FACUT 3 SCAUNE APOASE PANA ACUM SI A MANCAT STRICAT SALATA CU BRANZA DE OAIE. CELE 3 SCAUNE ERAU LA WC, NU S-A SCREMUT, DAR A CACUT C. MULT SI ROSU A FOST DIAREEA

Anonim spunea...

De câte ori a făcut caca?

Anonim spunea...

DE CATE ORI A FACUT CACA PE ZI?

Anonim spunea...

BEBE DE CATE ORI FACE CACA?

Anonim spunea...

BEBITA DE CATE ORI A FACUT KAKUTA?

Anonim spunea...

BUNA?. BAIETELUL MEU DE 1 AN SI 7 LUNI ARE DE 3 ZILE DIAREE DE 4 ORI PE ZI CU MUCUS DE CULOARE GALBEN-MARONIU? PANA ACUM AZI A FACUT DE 4 ORI. PRIMUL SCAUN LA ORA 7, AL DOILEA LA ORA 8, AL TREILEA LA ORA 9 SI AL PATRULEA LA ORA 11.

Anonim spunea...

HELLO AM UN COPIL DE 3 ANI SI 8 LUNI CARE MANANCA INCA LAPTE PRAF LA BIBERON SI ARE SCAUN NORMAL (1-4/ZI). ESTE CEVA NORMAL?

Anonim spunea...

Buna! Sunt o mămică a unei bebeluse de 3 ani și 3 luni și de o luna de zile are diaree de 8 ori pe zi apoasa.

Cantece minunate pentru copii